Gipspleister: werkwijze & kosten
Gipspleister is al jarenlang een veelgebruikt materiaal in de bouw- en renovatiesector. Dit stukwerk gebruik je voor het egaal en strak afwerken van binnenmuren en plafonds of het uitvoeren van kleine reparaties. Maar waarom is gipspleister zo populair bij de afwerking van woningen? In dit artikel lees je alles over de toepassingen, voordelen en kosten van gipspleister.
Ga snel naar:
Mogelijke toepassingen
Hoe gipspleister aanbrengen?
Kostprijs van gipspleister
Belangrijke aandachtspunten
Interessante alternatieven
Wat zijn de grootste voordelen van gipspleister?
Gips is een natuurlijk mineraal dat gewonnen wordt uit gipsrotsen. Door zijn samenstelling is een pleister op basis van gips licht van gewicht, eenvoudig aan te brengen en ook vochtregulerend. Bovendien geniet je met dit pleistermateriaal ook van deze voordelen:
- Strakke afwerking: deze pleister of mortel zorgt altijd voor een mooie en gladde afwerking in je woning. Met gipspleister kan je je binnenmuren en plafonds dus makkelijk vlak maken, waarna je ze kan schilderen of behangen. Ook de pleister als afwerking behouden, is zeker een optie.
- Snelle droogtijd: kies je ervoor om je muren af te werken met een gipspleister? Dan kan je na enkele weken je binnenmuren al verder afwerken. Gipspleister zal na ongeveer 3 à 4 weken voldoende droog zijn en dus klaar voor een verdere afwerking. Al hangt die droogtijd natuurlijk ook af van de dikte van de pleisterlaag.
- Milieuvriendelijk: gips is een natuurlijk materiaal en zo dus beter voor het milieu. Je kan de mortel ook samenvoegen met andere ecologische materialen als zand of kalk. Zo kies je voor een duurzaam en recycleerbaar product voor je woning.
Op zoek naar een stukadoor actief in jouw regio? Die vind je snel en eenvoudig dankzij de service van Solvari. Je kan zelfs makkelijk meerdere vakspecialisten vergelijken. Start je aanvraag hier.
Mogelijke toepassingen van gipspleister
Waar kan je gipspleister aanbrengen? Dit materiaal is geschikt voor zowel binnenmuren als plafonds. Voor een gevel of andere projecten buiten je woning is dit natuurlijke product dus niet aangewezen. Een pleister op basis van gips pas je het vaakst toe in deze situaties:
- Muren en plafonds egaliseren: je kan je muren of plafonds makkelijk glad maken en egaliseren met gipspleister. Zoek je dus een mooie en natuurlijke gipsafwerking? Met het pleisteren werk je je binnenmuren strak af en kan je daarna eventueel nog verven of behangen. Een stukadoor pleistert je muren zoals jij dat wil: als eindafwerking, sausklaar (schilderklaar), behangklaar, …
- Reparaties uitvoeren: een gipspleister is ideaal voor het opvullen van scheuren en gaten in de muur. Met een dunne laag herstel je je binnenmuren en creëer je eventueel een nieuwe stijl. Een kleine reparatie kan je ook makkelijk zelf uitvoeren. Gipspleister biedt ook een lichte thermische en akoestische isolatie, wat voordelig is als je je muren wil renoveren of herstellen.
- Sierpleister aanbrengen: ben je op zoek naar een mooie sierpleister? Dan kan je met gipspleister ook vele kanten op. Je kan je muren en plafonds naadloos afwerken in je woonkamer, hal of slaapkamer. Zo zorg je voor een warme sfeer in je woonruimtes. Je kan ook werken met een ruwere structuur om een unieke afwerking te krijgen.
Hoe gipspleister aanbrengen?
Het aanbrengen van gipspleister vereist vakmanschap en precisie. Een professionele stukadoor werkt meestal in de volgende stappen:
-
Voorbereiding van de ondergrond
Een expert maakt je muur eerst helemaal klaar voor de pleisterlaag. Zo herstelt hij eerst mogelijke scheurtjes en maakt hij de muren stof- en vetvrij. Om te zorgen voor een optimale hechting brengt de stukadoor ook een speciale primer aan.
-
Gipspleister mengen
Gipspleister koop je altijd aan in poedervorm. De stukadoor mengt het gipspleisterpoeder met water volgens de juiste aanwijzingen. De juiste verhoudingen zijn essentieel, zodat de gipspleister op de juiste manier en snel kan hechten. Te veel water zorgt er bv. voor dat je pleister niet goed hecht of te langzaam droogt.
-
Gipspleister aanbrengen
Nu kan een stukadoor beginnen met het aanbrengen van je pleister. Hij gebruikt een pleisterspaan om de gipspleister in dunne lagen aan te brengen. Met een raster of wapeningsnet werkt hij van beneden naar boven en zorgt voor een glad oppervlak. Een stukadoor kan met een spaan of plamuurmes de muur gladstrijken voordat die volledig droog is. Hierna kan je de muur nog laten afschuren.
-
Binnenmuren afwerken
Na een droogperiode van 3 tot 4 weken is je muur normaal voldoende droog en kan je beginnen aan de afwerking. Voelt je binnenmuur nog niet overal even droog? Dan kan je wat langer wachten om zeker te zijn. Een droge muur kan je laten schilderen, betegelen of behangen. Gipspleister biedt een breed gamma aan mogelijkheden. Zo kies je de mooiste stijl voor jouw interieur.
Kostprijs van gipspleister
De prijs van gipspleister hangt vooral af van de oppervlakte en de complexiteit van de pleisterwerken. Je mag gemiddeld rekenen op 15 – 30 euro per m² (excl. btw, incl. materiaal- en arbeidskosten).
Op zoek naar een persoonlijk prijsvoorstel? Deze richtprijs geeft je een algemeen idee, maar het is handig om meteen een prijs op maat te ontvangen. Op die manier vergelijk je het best meerdere offertes en ben je zeker van een correcte prijs. Ontvang vrijblijvend meerdere prijsoffertes via onze offertedienst.
Belangrijke aandachtspunten
Waar moet je nog aan denken vooraleer je je muren laat bepleisteren? De belangrijkste zaken op een rij:
- Niet geschikt voor vochtige ruimtes: vermijd het gebruik van gipspleister in natte ruimtes zoals badkamers of keukens, zeker bij een risico op spatwater. Voor zulke vochtige ruimtes laat je beter een synthetische pleister aanbrengen.
- Droogtijd respecteren: gipspleister kent een snelle droogtijd. Toch moet je de droogperiode zeker respecteren en lang genoeg wachten voor de verdere afwerking. Doe je dat niet? Dan kan de pleister sneller afbrokkelen en geniet je niet van een lange levensduur van je mortel. De afwerking zal sowieso ook moeizamer verlopen met een natte pleisterlaag.
- Voorbereiding ondergrond: een goede voorbereiding van je ondergrond is essentieel. Controleer eerst en vooral of je muur geschikt is voor gipspleister. Herstel eventuele scheurtjes en reinig je volledige muur. Kies ook voor een goede primer om je muur voor te bereiden.
- Mogelijkheden afwerking: meestal kies je voor een ademende verf of laat je je muren betegelen of behangen. Je kan een bepleisterde muur dus op allerlei manieren laten afwerken. Ideaal om jouw gedroomde woningstijl te realiseren.
Interessante alternatieven
Is een pleister op basis van gips toch niet het ideale materiaal voor jouw project? Dan ben je misschien meer gebaat bij 1 van deze alternatieven:
- Cementgebonden stuc: dit is een samenstelling van kalk, cement, zand en verschillende toeslagmiddelen. Hierdoor is zo’n pleistermateriaal waterafstotend en tegelijkertijd dampopen. Hoewel je vaker buitenmuren laat cementeren, is de cementgebonden stuc zeker ook een optie voor binnen. Je kan je muren in verschillende kleuren laten bepleisteren en je hebt met de pleister geen vochtproblemen.
- Kalkstuc: kalkpleister is een natuurlijk materiaal dat ademend en vochtregulerend is. Het natte pleisterwerk kan je op verschillende ondergronden aanbrengen. Kalkstuc kan je op vele manieren laten afwerken én je kan het ook voor je buitenmuren gebruiken. De eigenschappen van kalk zijn zeer goed voor de bescherming van je woning.
- Leesstuc: leempleister is ook een natuurproduct gemaakt van leem en zand. Het is een zachte, minerale pleister zonder chemische toevoegingen. Door de warme uitstraling en natuurlijke look is het perfect voor duurzame en ecologische interieurs. Leemstuc is overal toepasbaar, maar doorgaans wat prijziger dan gipspleister.
Zeker zijn van de juiste pleister voor jouw project? Laat je dan eerst goed adviseren door 1 of meerdere stukadoors actief in je regio. Zulke vakspecialisten vind je eenvoudig dankzij het onderstaande formulier: