Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Stucwerk repareren: werkwijze & prijs

Stucwerk is een essentieel onderdeel bij de afwerking van je muren, maar na een tijdje kunnen verschillende beschadigingen optreden. Of het nu gaat om kleine scheurtjes of afbrokkelend pleisterwerk… Je stucwerk repareren is cruciaal om de uitstraling en duurzaamheid van je woning te behouden. Ontdek in dit artikel hoe jij jouw stucwerk weer zo goed als nieuw kan maken!

Ga snel naar:
Hoe stucwerk repareren?
Prijs stucwerk repareren
Belangrijke aandachtspunten
Zelf repareren of laten stucen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom moet ik mijn stucwerk repareren?

Je stucwerk kan na verloop van tijd beschadigd raken door verschillende factoren zoals vocht, slijtage of andere problemen. Het is belangrijk om kleinere barsten in stucwerk op tijd te laten repareren om grotere beschadigingen te vermijden. Je moet zeker een muur opnieuw afwerken als je met het volgende te maken krijgt:

 • Afbrokkelen: stucwerk kan afbrokkelen als gevolg van een slechte hechting op het onderliggende oppervlak. Dit is vaak een gevolg van vochtproblemen in de muur.
 • Scheuren: barsten en scheuren kunnen ontstaan door structurele problemen of een ongelijkmatige uitdroging van het materiaal.
 • Verkleuren: gestucte muren verkleuren door vochtproblemen, te veel licht of een verkeerde menging van het materiaal.

Binnenkort jouw stucwerk repareren? Schakel de hulp in van een ervaren specialist om jouw project tot een goed einde te brengen. Vraag gratis voorstellen aan via onze offertedienst.

stucwerk repareren

 

Hoe stucwerk repareren?

Om goed te werk te gaan, hanteert een stukadoor enkele concrete stappen. Zo werkt hij de schade zo goed mogelijk weg en verbetert hij de duurzaamheid van de muren. Maar hoe laat je jouw oude stucwerk nu precies onder handen nemen? De werkwijze in een notendop:

 

 1. Inspectie uitvoeren

  Voor een specialist aan het werk begint, moet die eerst weten wat er allemaal nodig is. Wil je een volledig nieuwe stuclaag of alleen een bepaald deel repareren? Samen met een stukadoor bespreek je de mogelijkheden.

 2. Muur voorbereiden

  Om een goede hechting van de stuclaag te garanderen, moet je jouw muren goed laten voorbereiden. Zijn ze vochtvrij en ontvet? Dit is essentieel voor een lange levensduur.

 3. Nieuwe stuclaag aanmaken

  Voor een zo goed mogelijk eindresultaat is de samenstelling van de stuclaag erg belangrijk. Een specialist giet de juiste hoeveelheid water in een kuip en voegt het gipspoeder toe. Door het mengsel goed te roeren, krijgt een stukadoor de perfecte verhouding.

 4. Muur stucen

  Met een plakspaan brengt een specialist het mengsel aan op de muren en strijkt die het vervolgens glad met een aangepaste lat. Je kan meerdere lagen laten aanbrengen voor een perfect resultaat. Als alles droog is, schuurt een expert alles op om de muur zo egaal mogelijk te maken.

 

Prijs stucwerk repareren

De kosten voor stucwerk zijn afhankelijk van enkele factoren, zoals de omvang van de klus en de huidige staat van de muren. Over het algemeen variëren de prijzen tussen € 5 – 30 euro per m² (excl. btw, incl. materiaal en arbeidskosten).

Soort stucwerkGemiddelde prijs per m²
(incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Behangklaar stucen van muren€ 7 - 17
Sausklaar stucen van muren€ 10 - 24
Stucen van plafonds€ 6 - 24
Spuitpleister (spackspuitwerk)€ 5 - 15
Sierpleister€ 15 - 25
Schuurwerk€ 15 - 25
Raapwerk (dik stucen)€ 15 - 30

Wil je een exacte prijs voor jouw stucwerken? Vergelijk de kosten en voorstellen van meerdere vakbedrijven via ons offerteformulier. Start je aanvraag hier.

 

stucwerk mengsel

 

Belangrijke aandachtspunten

Wat moet je weten voordat je jouw muren laat stucen? Enkele belangrijke aandachtspunten op een rij:

 

1. Dikte van de stuclaag

Het is verstandig om bij het herstellen van oud stucwerk de tweede laag zo dun mogelijk te houden. Kies voor een laag van 10 – 12 mm  als de ondergrond egaal is, en voor ongeveer 15 mm als je oude pleisterlaag oneffenheden bevat. Bij een dikke, zware laag van 20 tot 30 millimeter loop je het risico dat de nieuwe laag niet overal goed hecht.

 

2. Niet onder de waterkering

Muren hebben vaak een waterkering die voorkomt dat vocht uit de bodem omhoog trekt. Deze kering zit normaliter enkele centimeters boven het niveau van je vloer. Ga je onder de waterkering stucen? Dan schakel je de werking van deze barrière uit. Vocht kan dan via het stucwerk omhoog trekken en schimmelplekken op de muur veroorzaken. Stop dus minstens een halve centimeter boven de waterkering.

 

3. Lange droogperiode

Een pleistermengsel bevat veel vocht en dat moet verdampen voor een mooi eindresultaat. Gladstuc heeft bijvoorbeeld 1 à 2 dagen droogtijd nodig per millimeter dikte. Een dikkere laag van 12 millimeter zal na een paar weken pas droog zijn. Je kan met een vochtigheidsmeter bepalen of het stucwerk helemaal droog is.

 

4. Binnen of buiten stucen

Er is zeker een verschil tussen het stucen van een binnen- of buitenmuur. Voor je buitenmuren laat je beter een sierpleister als crepi aanbrengen die bestand is tegen alle weersinvloeden. Ook de werkwijze is anders. Je zal een buitenmuur beter moeten voorbereiden en je hebt de keuze uit andere afwerkingen.

 

Zelf repareren of laten stucen?

Kan je zelf de schade herstellen aan je bepleisterde muur? Als je handig bent en je hebt de juiste materialen, kan je zeker zelf pleisteren. Maar wil je zeker zijn van een prachtig eindresultaat? Doe dan liever beroep op een ervaren specialist.

 

OPTIE 1: zelf stucwerk repareren

Een kleine, lokale reparatie kan je perfect zelf uitvoeren. Het is geen klus voor beginners, maar met het juiste mengsel kan je het zeker tot een goed eind brengen. Door zelf je muur te stucen bespaar je ook wat geld. Gaten, scheuren en oneffenheden in de muur werk je zelf snel weg met een vulmiddel of plamuursel. Een vulpleister is vooral geschikt voor kleine scheurtjes en oneffenheden.

 

OPTIE 2: stucwerk laten repareren

Voor een volledig nieuwe stuclaag kan je beter een expert laten komen. Zo profiteer je van vele voordelen:

 • Gericht advies: is stucen de juiste keuze voor jouw muur? En zijn er nog andere reparatiewerken nodig? Een vakspecialist kan je door zijn kennis en ervaring adviseren en helpt je om de juiste keuzes te maken.
 • Snelle uitvoering: een ervaren stukadoor weet door zijn kennis en ervaring hoe hij jouw specifieke situatie het beste aanpakt. Een specialist gebruikt ook alleen de beste materialen om de klus zo snel en correct mogelijk uit te voeren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je maar 9% btw voor de plaatsing. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is wel dat je de klus laat uitvoeren door een expert.

 

Wanneer kies ik voor een lokale reparatie of een nieuwe stuclaag?

Oud stucwerk repareren vereist een zorgvuldige voorbereiding, nauwkeurigheid en geduld. De keuze tussen een kleine reparatie of een volledig nieuwe stuclaag hangt vooral af van je budget, de omvang van de beschadiging en je persoonlijke wensen. Als het bestaande stucwerk oud is, dan kan je zeker investeren in een nieuwe uitstraling.

Waar vind ik een ervaren stukadoor? Om te beslissen welke aanpak het meest geschikt is, ga je op zoek naar een stukadoor. Zo krijg je zeker een duurzame en prachtige afwerking. Kom in contact met verschillende bedrijven via ons onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende professionals