Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs stucwerk 2024

De prijs van stucen hangt af van verschillende factoren zoals het soort stucwerk, de oppervlakte van de woning, de plaats waar de stucadoor de pleister aanbrengt, enz. Hoeveel bedraagt de gemiddelde prijs van stucwerk in 2024? Wat zijn de belangrijkste kostenbepalers? En hoe vergelijk je best verschillende stucadoors? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Gemiddelde prijs stucwerk
Kostenbepalers
Hoe stucadoors vergelijken?
Offertes stucwerk aanvragen

 

Gemiddelde prijs stucwerk 2024

In 2024 bedraagt de stucwerk prijs bij nieuwbouwwoningen gemiddeld € 13 à 16 euro per m² (incl. materiaal en excl. btw). Je mag zo rekenen op een totale kostprijs van € 7.000 à 15.000, afhankelijk van de oppervlakte van de nieuwbouwwoning. Gaat het om kleinere werken zoals renovaties en herstellingswerken? Dan hanteert de stucadoor een uurtarief. Dat is gemiddeld 45 à 50 euro per uur.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde richtprijzen voor stucwerk per m²:

Soort stucwerkGemiddelde prijs per m²
(incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Behangklaar stucen van muren€ 7 - 17
Sausklaar stucen van muren€ 10 - 24
Stucen van plafonds€ 6 - 24
Spuitpleister (spackspuitwerk)€ 5 - 15
Sierpleister€ 15 - 25
Schuurwerk€ 15 - 25
Raapwerk (dik stucen)€ 15 - 30

Let op: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien rekent elke stucadoor anders, waardoor de prijzen sterk kunnen verschillen. Om zeker te zijn van een correcte prijs, doe je er daarom goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende stucadoors. Zo kan je makkelijk prijzen en voorstellen vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offerteservice.

 

Kostenbepalers van stucwerk

De prijzen in de tabel hierboven zijn uiteraard richtprijzen. De uiteindelijke kostprijs van stucwerk voor jouw project zal afhangen van verschillende factoren. Enkele belangrijke kostenbepalers op een rij:

 

1. Soort stucwerk

Plafonds en muren stucen kan op verschillende manieren, elk met een eigen prijskaartje. Zo is er een verschil tussen:

 • Glad stucwerk (standaardkeuze bij nieuwbouw): behangklaar stucen: € 7 à 17 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten) – sausklaar stucen: € 10 à 24 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
 • Stucwerk met een decoratieve afwerking: spackspuitwerk: € 5 à 15 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten) – sierpleisters € 15 à 25 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

TIP: meer weten over de verschillende methodes om je muren en plafonds te stucen? Een stucadoor geeft je graag advies over de perfecte stucmethode voor jouw project. Ontvang gratis offertes en voorstellen van stucadoors actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

2. Plaats en hoogte van het stucwerk

Doorgaans is het prijsverschil tussen muur- en plafondstucwerk niet zo groot. Vaak is wel een hechtmiddel nodig voor het plafond, dat kost € 2 à 4 per m². Voor stucwerk in de badkamer gelden wel andere tarieven dan in droge ruimtes. Een kort overzicht:

 • Stucwerk in droge ruimtes: muur stucen: € 7 à 24 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten) – plafond stucen: € 6 à 24 per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
 • Stucwerk in de badkamer: tussen € 25 en 150 per m² (incl. btw., materiaal en arbeidskosten), afhankelijk van de gebruikte vochtbestendige of waterdichte stucmortel en de gewenste afwerking.

LET OP: gaat het om stucwerk op grotere hoogte? Dan zal de stucadoor een stelling moeten plaatsen en nadien weer opruimen. Hou er rekening mee dat hij dit extra werk zal verrekenen in de prijs van het stucwerk.

 

3. Grootte van het te stucen oppervlak

Hoe groter het project en hoe meer er gestuct moet worden, hoe lager de prijs per vierkante meter. Je laat daarom best al het stucwerk in je woning in 1 keer uitvoeren. Zo zal de prijs per m² aanzienlijk lager liggen dan wanneer je het in meerdere keren laat doen. Een stucadoor geeft je graag prijzen en advies op maat. Ontvang gratis offertes en voorstellen van stucadoors actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

4. Afwerking van hoeken en schuine constructies

Schuine constructies (bv. trapleuning of onderkant trap) en de hoeken rond de ramen en deuren kosten meer tijd en moeite om goed af te werken. Deze zullen de kostprijs van je stucwerk dus doen stijgen. Hoekprofielen kosten € 5 à 8 per lopende meter. Heb je dus bv. voor 100 m aan hoekprofielen nodig, dan komt dat neer op € 500 à 800 extra bovenop de prijs van het standaard stucwerk.

TIP: wil je weten hoeveel hoekprofielen je nodig hebt voor jouw project? En wat de impact daarvan is op de kostprijs van je stucwerk? Een stucadoor geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis offertes en voorstellen van stucadoors actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

5. Dikte van de stuclaag

Bij glad stucwerk (standaard bij nieuwbouw) brengt de stucadoor een stuclaagje aan van 1 à 6 mm. Bij renovaties is soms een dikkere laag (7 mm tot 5 cm) nodig om de slecht gemetselde of beschadigde muren en plafonds recht te krijgen. Dat raapwerk is duurder en kost gemiddeld 15 à 30 euro per m² (incl. btw, materiaal en arbeidskosten).

TIP: is er raapwerk nodig bij de renovatie van je woning? En ben je benieuwd naar de impact op de prijs van het stucwerk per m²? Vraag ernaar bij 2 à 3 stucadoors actief in jouw buurt. Ontvang gratis offertes en voorstellen van stucadoors via onze offertepagina.

 

Vraag offertes aan bij verschillende stucadoors!

De prijzen van stucadoors kunnen sterk verschillen. Wil je zeker zijn van kwaliteitsvol stucen tegen een correcte prijs? Vraag dan offertes aan bij minstens 2 à 3 stucadoors actief in jouw buurt. Zo kan je vlot en gericht prijzen, maar ook voorstellen, materialen en afwerkingen vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

 

prijs stucwerk

 

Hoe stucadoors vergelijken?

Stucwerk is een precieze, arbeidsintensieve klus die veel vakkennis en ervaring vergt. Je gaat dus best niet met eender welke vakman in zee voor jouw project. Maar waarop moet je letten als je stucadoors met elkaar vergelijkt? Enkele tips op een rij!

 1. Kijk naar de berekening van ramen en deuren

  Sommige stucadoors tellen ramen en deuren mee bij de oppervlakte die moet worden gestuct. Anderen doen dat niet, maar rekenen een supplement aan. Die verschillende berekeningen kunnen een invloed hebben op de uiteindelijke prijs van het stucwerk.

 2. Let op de verplaatsingskosten

  De verplaatsingskosten van stucadoors liggen tussen de 0,50 en 1 euro per km. Wil je die kosten tot een minimum beperken? Kies dan voor een stucadoor actief in jouw buurt.

 3. Leg de arbeidskosten naast elkaar

  De arbeidskosten kunnen sterk verschillen van stucadoor tot stucadoor. Door die kosten naast elkaar te leggen, kan je je dus flink wat geld uitsparen.

 4. Vergelijk de materiaalkosten

  Niet alle stucadoors rekenen dezelfde prijzen aan voor hun materiaal. Ook deze kosten leg je dus best naast elkaar om te vermijden dat je te veel betaalt.

 5. Bekijk het werk van de stucadoors

  Wil je het werk van de stucadoors goed kunnen beoordelen? Vraag hen dan of je een kijkje mag gaan nemen op een andere werf of bij 1 van hun vorige realisaties. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kwaliteit van hun stucwerk.

TIP: via onze offerteservice kan je snel en eenvoudig offertes aanvragen bij stucadoors actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende professionals