Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plafond stucen: stappenplan + prijzen

Wil je je plafond renoveren of het plafond van je nieuwbouw afwerken? Dan heb je stucwerk nodig. Dat kan als uiteindelijke afwerking, maar ook als basis voor een schilderbeurt of om de voegen van de gipsplaten te plamuren. Wat kost het om je plafond te laten stucen? Welke aandachtspunten zijn essentieel? En hoe gaat een stukadoor te werk? We beantwoorden deze vragen in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten plafond pleisterwerk
Hoe een plafond stucen?
Stucen plafond: gemiddelde prijs
Belangrijke aandachtspunten

Offertes plafond stucen

 

 

Wanneer laat ik het beste mijn plafond stucen?

Er zijn verschillende redenen waarom je je plafond zou laten stucen. Meestal is het om je plafond een nette afwerking te geven. Een aantal scenario’s waarin je pleisterwerk kan gebruiken:

 • Om je gipsplaten af te werken bij een nieuwbouw plafond
 • Om beschadigingen op een oud plafond weg te werken
 • Om een plafond glad te maken als basis voor een verfbeurt
 • Om je plafond te beschermen tegen vocht en brand
 • Om de akoestiek in je woonruimte te verbeteren

Wil jij je plafond afwerken met pleisterwerk? Ontvang vrijblijvend voorstellen voor stucwerk van meerdere ervaren stukadoors. Vergelijk nu kosteloos meerdere offertes!

 

Soorten plafond pleisterwerk

Afhankelijk van het project en jouw persoonlijke wensen gebruikt een stukadoor een bepaald type plafond pleister. Het kan gaan om standaard glad stucwerk, maar er is nog meer mogelijk. Een kort overzicht:

 

 • Glad pleisterwerk: dit is verfklaar (ook sausklaar genoemd) stucwerk. Dit middel brengt een stukadoor met de hand aan. Na het uitdrogen van het pleisterwerk is je plafond helemaal klaar om te (laten) schilderen.
 • Spackspuitwerk: dit is stucen, maar dan met een spuitmachine. Dit soort stucwerk heeft altijd een lichte tot grove korrel. Het is dus niet helemaal glad. Al kunnen vakspecialisten je muren en plafonds tegenwoordig ook zo goed als glad leveren. Een bepaalde kleur kiezen voor je spuitwerk kan, maar dit zal je iets extra kosten.
 • Sierpleister: deze decoratieve techniek heeft een herkenbare look. Er zijn verschillende soorten uitvoeringen van een sierpleister. Om een unieke uitstraling te creëren, brengt een stukadoor dit handmatig aan. Meestal hebben sierpleisters een lichte tot grove korrel om structuur te creëren.
 • Behangklaar pleisterwerk: omdat de meeste mensen hun plafond niet behangen is dit de minst voorkomende soort. Zo is het iets minder glad dan bij sausklaar pleisterwerk, maar tegelijkertijd ook iets goedkoper.

 

Plafond stucen: stappenplan van een stukadoor

Wat doet een ervaren vakspecialist om je plafond te stucen? Via deze 4 stappen krijg je een idee van wat de klus precies inhoudt:

 

 1. Plafond analyseren

  Zijn er scheuren, oneffenheden of gaten aanwezig? Is het plafond vuil? Een stukadoor analyseert je plafond grondig en bepaalt de benodigde voorbereiding.

 2. Plafond voorbereiden

  Eerst zal een expert de muren en vloeren afplakken. Vervolgens zal die je plafond schoonmaken, gaten opvullen en een primer aanbrengen.

 3. Plafond pleisteren

  Deze stap begint bij het aanmaken van het stucwerk. Daarna begint pas het echte werk: het aanbrengen (met de hand of spuitmachine) van de pleister. Afhankelijk van de gekozen techniek zal de expert ook reien, messen en afpleisteren.

 4. Plafond laten uitdrogen

  Als laatste moet het plafond drogen. De kamer is (afhankelijk van de techniek en de dikte van de pleister) enkele dagen of weken niet bruikbaar. De ideale temperatuur om te drogen is 20°C, waardoor de zomer een ideale periode is om een plafond te stucen. Zorg ook zeker voor genoeg ventilatie tijdens deze droogperiode.

Vind de beste vakspecialist om jouw plafond te stucen: prijzen variëren namelijk per expert. Vergelijk dus meerdere vakmensen voor het beste aanbod. Kom nu in contact met stukadoors in jouw buurt!

 

Plafond laten stucen: gemiddelde kosten

Als je al eerder je muren hebt laten pleisteren, kan je verrast zijn door de prijzen. Plafonds zijn namelijk wat duurder om te stucen dan muren. De exacte prijs voor jouw klus hangt vooral af van de gekozen afwerking en je plafondoppervlak:

 • Glad stucwerk en behangklaar stucen: € 10 à 25 per vierkante meter (excl. btw, incl. arbeidskosten)
 • Spackspuitwerk: € 7 à 15 per vierkante meter (excl. btw, incl. arbeidskosten)
 • Sierpleister: € 15 à 25 per vierkante meter (excl. btw, incl. arbeidskosten)

Let op: deze prijzen blijven schattingen. De exacte kosten verschillen per stukadoor. Daarom doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende vakspecialisten. Vergelijk de kosten en voorstellen voor stucwerk bij meerdere bedrijven via ons offerteformulier. Start je aanvraag hier!

 

plafond stucen

 

Aandachtspunten bij het stucen van je plafond

Waar moet je op letten voor je je plafond gaat stucen? We zetten een paar aandachtspunten op een rijtje:

 

 • Ondergrond: stucen doe je niet op hout. Het materiaal zal niet zo goed binden aan het hout. Gipsplaten en beton zijn hier beter geschikt voor.
 • Doe-het-zelven of niet: plamuren is geen simpele klus om zelf te doen. Stucen is daarom onbegonnen werk voor onervaren doe-het-zelvers. Ook heb je veel gereedschap nodig wat je dan nog zelf moet kopen.
 • Meer werk dan muren: een plafond stucen is een zwaardere klus dan muren bepleisteren. Je moet een ladder op en heel de tijd omhoog kijken. Dit maakt het moeilijker en lastiger om zelf te doen, ook al heb je de nodige ervaring.
 • Lange droogperiode: een plafond stucen neemt veel tijd in beslag. Het drogen van het pleisterwerk duurt vooral lang. Het kan tot 1 à 2 weken duren tot de kamer weer bruikbaar is (spuitwerk eerder 2 dagen).

Je pleisterwerk door een professional laten doen? Slim idee! Aangezien het geen klus voor beginners is, neem je beter het zekere voor het onzekere. Ontvang nu vrijblijvend offertes van vakmensen in je buurt!

 

plafond pleisteren

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende professionals