Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muur stucen: alle info voor binnen- en buitenmuren

Wil je de muren van je nieuwe woning afwerken? Of zijn je binnen- of buitenmuren dringend aan renovatie toe? Dan is nieuw stucwerk zeker het overwegen waard. Maar hoe ga je nu te werk als je een muur wil stucen? En wat zijn de verschillen tussen binnen- en buitenmuren? In dit artikel gaan we er dieper op in!

Ga snel naar:
OPTIE 1: binnenmuur stucen
OPTIE 2: buitenmuur stucen
CONCLUSIE: schakel een expert in!

Ontvang vrijblijvend offertes!

 

 

Muur stucen: nieuwbouw vs. renovatie

Wil je jouw muren laten stucen? Dan is er nog onderscheid te maken tussen nieuwbouw en renovatie. Beide scenario’s op een rijtje:

 

1. Stucwerk bij nieuwbouw

Bij nieuwe woningen is glad stucwerk op binnenmuren de standaard, omdat deze muren weinig tot geen oneffenheden vertonen. Bovendien is dit de perfecte ondergrond voor verdere muurafwerking. Een stuclaag is gemiddeld 1 à 6 mm dik en laat je opschuren voor een egaal eindresultaat.

 

2. Stucwerk bij renovatie

Stucwerk als nieuwe afwerkingslaag bovenop je bestaande binnenmuren kan prima. In zo’n scenario kan je bv. kiezen voor decoratief stucwerk, zoals betonstuc of tadelakt. Gaat het echter om je buitenmuren? Dan kies je eerder voor een complete gevelrenovatie met minerale of siliconen pleister!

Een muur stucen? Schakel de hulp in van een specialist! Die weet precies hoe hij je project tot een goed einde brengt. Kom in contact met een expert actief in je buurt.

muur pleisteren

 

OPTIE 1: binnenmuur stucen

Is je interieur toe aan een grondige opknapbeurt? Of moet je jouw pas opgeleverde casco woning nog laten stucen? In dit onderdeel lees je meer over de verschillende mogelijkheden voor het stucen van binnenmuren.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Voor binnenmuren kan je stucwerk toepassen als…

 • Ondergrond: glad stucwerk is als ondergrond erg geschikt voor wie later zijn binnenmuren nog wil behangen of schilderen. Het is ook toe te passen als afwerkingslaag, maar dan schuurt je specialist deze nog even op om het oppervlak strakker te maken.
 • Afwerkingslaag: decoratief stucwerk geeft je interieur een unieke uitstraling. In dit geval bepalen vooral het type sierpleister en de plaatsingsmethode het eindresultaat. Enkele veelvoorkomende soorten stucwerk zijn tadelakt, beton ciré, marmerstuc, spachtelsputz, …
 • Herstellingslaag: stucwerk is van nature poreus en brokkelt dus makkelijk af. Heb je enkele putjes, krassen,… in je muren? Of is het eindelijk tijd om deze binnenmuren af te werken? Dan moet je eerst deze beschadigingen en oneffenheden in het stucwerk laten herstellen.

 

Wat is de beste keuze?

Het antwoord op deze vraag hangt vooral af van je persoonlijke wensen. Wil je later nog behangen of betegelen? Dan is glad stucwerk voldoende als basis. Ben je op zoek naar een unieke uitvoering? Overweeg dan decoratief stucwerk in je interieur voor een natuurlijke, authentieke look.

Onze tip? Schakel een ervaren stukadoor in! Die geeft je niet alleen gericht advies, maar kan ook eerdere realisaties tonen ter inspiratie. Vul hier het contactformulier in.

 

 

Hoe binnenmuur stucen?

In dit gedeelte gaan we dieper in op de werkwijze van een ervaren stukadoor. Welke stappen volgt die voor het aanbrengen van glad stucwerk op een binnenmuur?

muren bezetten

 

 1. Voorbereidende werken

  De ondergrond moet vet- en vochtvrij zijn. Is dit niet het geval? Dan zal het stucwerk niet goed hechten. Daarom zal een expert in bepaalde gevallen eerst een fixeer- of hechtmiddel of primer voor je stucwerk aanbrengen.

 2. Gips maken & aanbrengen

  Is de ondergrond helemaal gebruiksklaar? Dan maakt je expert het gipsmengsel. Belangrijk is dat hij inschat hoeveel gips hij binnen een half uur kan aanbrengen, anders droogt het goedje uit. Voor een egale afwerking zijn gipsgeleiders en hoekprofielen een must.

 3. Gipslaag afwerken

  De plaatsing van het gips verloopt altijd op dezelfde manier: met een plakspaan brengt de expert het mengsel aan op de muren en strijkt die dit vervolgens glad met een aangepaste reilat. Daarna schuurt hij alles op om de laatste oneffenheden weg te werken.

 4. Afwerken binnenmuren (optioneel)

  Is het stucwerk klaar? Dan moet alles uitdrogen. Dit neemt zo’n 2 maanden in beslag en is erg belangrijk voor je het geheel behangt, schildert, betegelt, …  Anders ontstaan er vochtproblemen, laat je behang los, hecht de verf niet goed, enz.

Binnenmuren bepleisteren? Vertrouw op de expertise van een gespecialiseerde stukadoor. Zo ben je zeker van een optimale uitvoering. Kom hier in contact met specialisten in je regio.

 

 

Hoeveel kost een binnenmuur stucen?

De totale kostprijs van binnenmuren stucen hangt af van verschillende factoren, zoals de gekozen afwerking, het type pleister en de totale oppervlakte. Hoe langer de klus duurt, hoe hoger het prijskaartje:

 • Muur glad stucen: € 14 à 16 per m² (excl. btw, incl. uitvoering)
 • Decoratief stucwerk: € 50 à 200 per m² (excl. btw, incl. uitvoering)

 

Besparen op stucwerken? Vergelijk offertes!

Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. In realiteit kunnen deze dus afwijken, afhankelijk van je gekozen stukadoor, de oppervlakte, het materiaal en de afwerking. Benieuwd hoeveel jouw project zal kosten? Neem dan contact op met verschillende experts. Ontvang meerdere offertes en vergelijk totaalprijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … Zo maak je zeker de beste keuze. Start hier je aanvraag.

 


OPTIE 2: buitenmuur stucen

Is je gevel toe aan een grondige renovatie? Of wil je dit visitekaartje van je woning graag in een nieuw jasje steken? Dan is gevelbepleistering misschien wel precies wat je zoekt. Hieronder bespreken we de mogelijkheden, de werkwijze en de prijzen van stucwerk voor buiten.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Bij sierpleister voor buitenmuren zijn er 3 mogelijkheden:

 • Minerale gevelpleister: dit type stucwerk bestaat uit kalk of cement, gecombineerd met zand, vulstof, kleurpigmenten en water. Minerale pleister is erg geschikt om verweerde gevels te herstellen en staat erom bekend dat het heel kleurvast is. Het materiaal is namelijk in de massa gekleurd.
 • Synthetische gevelpleister: siliconen- of kunstharspleister komt vooral voor in combinatie met gevelisolatie, omdat het materiaal elastischer is dan minerale pleister. Daardoor is de kans op scheuren veel kleiner. Echter is het wel minder kleurvast, aangezien het niet in de massa is gekleurd.
 • Cementpleister: dit is stevig en sneldrogend stucwerk op basis van cement. Vooral de standaard grijze afwerking komt vaak voor, maar ook andere kleuren zijn een mogelijke optie. Cementpleister breng je in verschillende diktes aan, afhankelijk van het gewenste eindresultaat.

 

Welk type stucwerk voor buiten kies ik?

Onze tip? Kies vooral op basis van de gewenste look. Er zijn wel enkele technische aspecten die een rol spelen in je finale keuze, maar uiteindelijk is jouw esthetische voorkeur doorslaggevend bij het bepalen van het meest geschikte type gevelpleister.

Gevelspecialist inschakelen? Dan zit je hier goed! Wij brengen je in contact met een expert die met plezier je gevelbepleistering voor z’n rekening neemt. Start hier je aanvraag.

 

 

Hoe muur stucen buiten?

Ben je overtuigd van de voordelen van stucwerk voor buiten? Schakel dan snel een expert in. Die gaat als volgt te werk:

pleisterwerk buitenmuur

 

 1. Voorbereidende werken

  Om veilig gevelwerken uit te voeren, plaatst een expert eerst een stevige steiger. Ook is het belangrijk om de ondergrond egaal en vochtvrij te maken. Is dit nog niet het geval? Dan zal je expert hier beginnen.

 2. Isolatie plaatsen (optioneel)

  Wil je nieuwe gevelbekleding plaatsen? Dan is dit het ideale moment om je buitenmuren ook te voorzien van betere isolatie. Dit gaat het snelste met harde isolatieplaten. Deze zijn meteen klaar om af te werken.

 3. Ondergrond klaarmaken

  Vervolgens brengt een expert hoekprofielen aan om de gevelhoeken te verstevigen en een betere geleider te vormen voor het stucwerk. Hierop brengt een expert een wapeningsnet aan voor een strak en egaal eindresultaat.

 4. OPTIE 1: minerale pleister aanbrengen

  Minerale pleister breng je in 1 dikke laag aan, ideaal om een oneffen muur te stucen. Is deze laag helemaal uitgehard? Dan krabt hij het stucwerk af met een schuur- of krabblok om de gewenste look en structuur te realiseren.

 5. OPTIE 2: kunstharspleister aanbrengen

  In tegenstelling tot mineraal pleisterwerk brengt een gevelwerker kunstharspleister in 3 dunne lagen over elkaar aan. Van tevoren voorziet hij dan een cement- of kalklaag met daarbovenop een primer voor een betere hechting.

 6. Gevelbepleistering afwerken

  Ten slotte is het tijd voor de afwerking. Dat kan met behulp van een kleurloze hydrofobe laag of een impregneercrème, zodat je stucwerk langdurig is beschermd tegen vocht en vuil. Ligt de buitenmuur een stuk onder het terrasniveau? Kies dan voor een laag bitumen op de funderingsvoet van de woning om vochtproblemen te voorkomen.

 

TIP: het plaatsen van crepi of ander stucwerk is écht specialistenwerk. Schakel daarom meteen een expert in om je muur buiten te stucen. Zo ben je zeker van een vakkundige aanpak en een mooi eindresultaat. Vind hier een expert actief in je regio.

 

 

Hoeveel kost een buitenmuur pleisteren?

De prijs voor gevelbepleistering is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan het type stucwerk, of je deze combineert met isolatieplaten, de omvang van de klus (in m²), het aantal arbeidsuren, de voorbereidende werken, … Een overzicht met richtprijzen:

 • Crepi zonder gevelisolatie: 65 à 85 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Crepi met gevelisolatie: 100 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

TIP: gevelrenovatie is niet goedkoop. Investeer je echter ook in gevelisolatie? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor verschillende subsidies. Een expert vertelt je graag meer én begeleidt je bij je aanvraag.

 

Besparen op je gevelbepleistering? Vergelijk verschillende offertes!

Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. In realiteit kunnen deze dus afwijken, afhankelijk van je specialist, de oppervlakte, de gekozen afwerking, … Benieuwd hoeveel jouw project zal kosten? Neem dan zeker contact op met verschillende experts actief in je buurt. Ontvang  offertes op maat en vergelijk prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … voor een bewuste keuze. Start hier je aanvraag.

 


CONCLUSIE: vertrouw op een expert om je muren te stucen

Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van je stucwerken? Dan zit je goed bij een vakspecialist! Dit zijn de voordelen:

 

 • Persoonlijke aanpak: een vakspecialist komt altijd bij je langs vóórdat hij aan het werk begint. Dit biedt hem de mogelijkheid om samen je wensen te bespreken, de huidige situatie te inspecteren, … Op basis van deze informatie geeft hij gericht advies.
 • Grondige voorbereiding: oneffenheden wegwerken, het plaatsen van hoekprofielen en een wapeningsnet, het verhelpen van eventuele vochtproblemen, … Al deze taken zijn belangrijk voor het aanbrengen van mooi en duurzaam stucwerk.
 • Nette, gladde afwerking: een muur stucen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Om een strakke afwerking te realiseren, is het nodige vakmanschap vereist. Expertise die onze vakspecialisten stuk voor stuk onderscheidt van de competitie.
 • Kwalitatieve materialen: professionals werken alleen met materialen en merken waar ze tevreden over zijn. Daarnaast beschikken ze ook over het juiste gereedschap.
 • Correcte plaatsing van de isolatie: laat je de buitenmuren onder handen nemen? Kies dan ook meteen voor gevelisolatie. Zo profiteer je niet alleen van een nieuw uitzicht, maar ook van een lagere energierekening. Onze experts adviseren je met plezier over de mogelijkheden.
 • Aandachtspunten: een stukadoor of gevelspecialist is op de hoogte van alle aandachtspunten voor, tijdens en na het stucen van je muren. Zo vermijdt hij koudebruggen, oneffenheden of een verkeerde montage van het wapeningsnet.

Verschillende experts vergelijken? Vul dan het onderstaande offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen verschillende voorstellen:

 

Offertes voor stucwerk ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende professionals